Vänsterns idéer

Vänsterns idéer

Vår tids ideologier

Kurt Almqvist (red.), PJ Anders Linder (red.)

120 kr
ISBN: 9789188717160
Inbunden: 140 sidor
Utgiven: 2020
Språk: swe
Vänstern har hamnat i en utdragen identitetskris. De materiella förhållandena, som var så centrala för Karl Marx, har under ett par decennier tilldragit sig minskat intresse i vänsterkretsar. Samtidigt har idéer om gränslöshet och representation fått allt större utrymme. Paradoxalt nog - eller inte - har detta fortgått samtidigt som frågorna om trygghet och nationell välfärdspolitik har kommit tillbaka på medborgarnas dagordning.
Efter finanskris och eurokris spådde många en kraftfull renäsans för vänstern, men hittils har andra politiska rörelser dragit störst fördel av reaktionerna mot de ekonomiska kriserna och mer allmänt mot 1989 års idéer. Nya frågor på dagordningen och nya ideologiska prioriteringar hos vänsterns företrädare har försvagat banden till traditionella kretsar av sympatisörer.
Frågan var vänstern befinner sig i dag låter sig inte helt enkelt besvaras. Vänstern finns på flera olika håll - och den rör sig i olika riktningar. Skribenterna i denna bok bidrar med tolv olika perspektiv på vad som hänt och händer och varför det sker.